20 april

 

 

"De koopkrachtmobiliteit neemt de laatste jaren flink toe"

Robèrt Dackus, 3W Real Estate

 

 

 

Visie op Vaals


Robèrt Dackus, van 3W Real Estate:

Een succesformule voor Vaals


De ene stad heeft 'het' terwijl bezoekers de andere links laten liggen. Waar ligt dat nu precies aan? Robèrt Dackus, van 3W Real Estate kent de succesformule en paste die al verschillende keren met succes toe. Met het nieuwe woon- en winkelproject aan het Koningin Julianaplein heeft Vaals straks volgens hem alles in huis om de consument van de toekomst te boeien, te binden en te verrassen. 

"Vaals heeft veel te bieden", zegt Dackus. "En er komen ook heel wat bezoekers. In het weekend bijvoorbeeld zie ik behoorlijk wat mensen in het centrum lopen om te winkelen of gewoon om elkaar te ontmoeten op een terras. Die mensen moet je in het centrum van Vaals faciliteren, met gezellige plekken waar je kan verblijven. Uit diverse onderzoeken blijkt dat 'elkaar ontmoeten' een steeds belangrijker motief wordt om een stad te bezoeken."

Trekpleisters
"De koopkrachtmobiliteit neemt de laatste jaren flink toe", zegt Dackus. "Mensen zijn bereid een eind te rijden voor een middagje shoppen. Maar dan willen ze wel ergens heen waar wat te beleven valt en waar een aantrekkelijke mix is van winkels, horeca en cultuur. Wat maakt Maastricht, Roermond en bijvoorbeeld Valkenburg, tot zulke trekpleisters? Deze centra voldoen aan de combinatie van de drie C's: het centrum moet compleet zijn, compact en comfortabel."

Hoe is het in Vaals gesteld met de drie C's? "Compact is het winkelgebied wel, maar je kunt niet echt een 'rondje Vaals' maken", vindt Dackus. "Omdat de meeste winkels zijn gecentreerd aan de Maastrichterlaan. Het aanbod is bovendien redelijk eenzijdig, met de nadruk op landelijke ketens en prijsvriendelijke formules. Mensen willen diversiteit: kijken en vergelijken, zowel in branchering als in prijssegmenten. Het Koningin Julianaplein maakt het winkelaanbod compleet, met een aanvulling met kwalitatieve retail-formules van lokale en regionale ondernemers en nieuwe horeca die complementair is aan de bestaande horecazaken."

Complete winkelbeleving
Ook op het gebied van de derde C, comfort, verwacht Dackus veel van het nieuwe plein. "Er is nu geen echt centraal punt waar je elkaar kunt ontmoeten. Een soort huiskamer. Dat zou ook de plek moeten zijn voor evenementen zoals een kerstmarkt, de kermis, carnavalsactiviteiten, culturele evenementen en natuurlijk voor de weekmarkt. De consument moet je boeien, binden en verrassen. Dan krijg je herhalingsbezoek. Door de combinatie met horeca en de inrichting van het Koningin Julianaplein, met bijvoorbeeld waterelementen en terrassen, wordt het de plek bij uitstek om even lekker uit te rusten na een middagje shoppen. Waar je elkaar kunt ontmoeten terwijl kinderen op het autovrije plein veilig kunnen ravotten. Met de komst van het nieuwe project aan het Koningin Julianaplein treft de bezoeker van Vaals in een compact gebied een compleet horeca- en winkelaanbod en een plek waar je op een comfortabele manier kan winkelen en verblijven."

3w-dackus.jpg