20 april

 

 

"Het betekent echt een kwalitatieve upgrade voor het centrum van Vaals"

Daniëlla Maschino, projectleider gemeente Vaals

 

 

 

Visie op Vaals


 Daniëlla Maschino, projectleider gemeente Vaals:

Gemeente gaat samen met ondernemers voor bruisend plein


Het Koningin Julianaplein wordt op 23 september opgeleverd. Maar daarna gaat het werk pas echt beginnen. Het plein moet straks een levendige plek worden, waar iets te beleven valt voor alle doelgroepen, vindt Daniëlla Maschino, projectleider bij de gemeente. "Het wordt niet zomaar een mooi plein met leuke winkels en gezellige terrassen, maar het bruisende hart van Vaals!"

Daniëlla Maschino kijkt al uit naar de opening van het plein. "Het betekent echt een kwalitatieve upgrade voor het centrum van Vaals. Het dorp trekt nu al veel bezoekers, maar wat ontbreekt is een plek waar je gezellig kunt verblijven en waar kinderen veilig kunnen spelen. Het nieuwe Koningin Julianaplein zorgt bovendien voor een verbinding tussen de belangrijkste winkelstraat, de Maastrichterlaan, en het historisch centrum. Achter het plein ligt een historisch waardevol gebied, met echte parels van oude panden en monumenten. Dat maakt Vaals heel bijzonder. Als je bedenkt dat het Koningin Julianaplein eerst een parkeerplein was, dan snap wat dit project voor de toekomst van Vaals kan betekenen. Het ontsluit het charmantste deel van het centrum voor bezoekers en kooptoeristen."

Nieuwe dynamiek
Hoewel het nieuwe Koningin Julianaplein nog in de steigers staat, heeft het nu al een uitstraling tot ver buiten de dorpsgrenzen, zegt Maschino. "Er is al heel veel belangstelling voor de appartementen boven de winkels en horeca van mensen uit Vaals, uit de regio en zelfs daarbuiten. De woningen krijgen een heel hoog kwaliteitsniveau en zullen beschikbaar komen voor huurders in verschillende inkomensklassen. Dat zorgt voor een gemêleerde bevolkingsopbouw en levendigheid op het plein. Een andere interessante ontwikkeling is de bouw van 460 studentenwoningen die momenteel plaatsvindt elders in het dorp. Al met al zorgt dat voor een nieuwe dynamiek in Vaals. Ondernemers hebben nu op het plein de kans om te zorgen dat het aanbod van retail en horeca meegroeit met de veranderende behoeften van de inwoners en het toenemend aantal dagjesmensen. En om dit gebied te ontwikkelen tot een complete shopping-ervaring voor de consument van morgen."

Altijd iets te beleven
Ondernemers staan er zeker niet alleen voor, benadrukt Maschino. Als de bouw straks klaar is, moeten we ook als gemeente gaan laten zien wat Vaals allemaal te bieden heeft. En zorgen dat mensen weten dat er in Vaals altijd iets te beleven is. Het Koningin Julianaplein moet echt een bruisende plek worden waar regelmatig evenementen plaatsvinden. Dat hoeft heus niet altijd grootschalig, we willen juist voor alle doelgroepen iets bieden. Ook de huidige ondernemers in Vaals staan achter de plannen voor het plein. Ze stellen zich daarin steeds actiever op, die samenwerking moeten we verder uitbouwen. We gaan het samen doen!"