20 april

 

 

"Vaals kan zich ontwikkelen tot shopping hotspot"

Ralf Schiffers, secretaris ondernemersvereniging SOV.

 

 

 

Visie op Vaals


Ralf Schiffers, secretaris van de ondernemersvereniging SOV. :

Ondernemers Vaals heten nieuwkomers op Koningin Julianaplein welkom

Het Koningin Julianaplein wordt op 23 september opgeleverd. Maar daarna gaat het werk pas echt beginnen. Het plein moet straks een levendige plek worden, waar iets te beleven valt voor alle doelgroepen, vindt Daniëlla Maschino, projectleider bij de gemeente. "Het wordt niet zomaar een mooi plein met leuke winkels en gezellige terrassen, maar het bruisende hart van Vaals!"

“We staan heel positief tegenover de plannen voor het Koningin Julianaplein", zegt Ralf Schiffers, secretaris van Stichting Ondernemers Vaals (SOV). De afgelopen tijd heeft de stichting zich intensief bezig gehouden met de reconstructie van de Maastrichterlaan, de belangrijkste winkelader van Vaals. “Het resultaat is heel mooi geworden. Het is een aantrekkelijke straat waar zeker in het weekend veel kooptoeristen te vinden zijn. Maar als ze de Maastrichterlaan zijn afgelopen, gaan ze meestal direct naar huis. Dat is jammer, want Vaals heeft veel te bieden, zoals de  historische straatjes rond het Koningin Julianaplein, daar komen bezoekers nu nauwelijks. Als het nieuwe plein klaar is, kun je al shoppend een lus maken, dat is veel aantrekkelijker. En daardoor kunnen we klanten en toeristen langer laten verblijven in Vaals."

Relaxte koopstad
“De Vaalser ondernemers die ik spreek, zijn niet bang voor concurrentie, maar zien juist dat de gevestigde ondernemers en nieuwkomers elkaar kunnen versterken. Met een aanvullend aanbod bied je de consument een nog completere ervaring. En dus nog meer redenen om Vaals te bezoeken. De markt is groot genoeg. We hebben al behoorlijk wat traffic van bezoekers uit de regio en uit Duitsland en België. Die waarderen de gezellige sfeer in Vaals, het mooie centrum en dat ze er zo vriendelijk worden geholpen. En bij ons zijn de winkels op zondag open! Dat imago als relaxte koopstad willen we verder uitbouwen. Daar ligt natuurlijk ook een taak voor city marketing. Laatst sprak ik een stel uit Kerkrade, die hadden niet verwacht dat Vaals zo'n gezellig centrum heeft en zo'n groot aanbod van winkels. Vaals kan zichzelf meer promoten!” 

Research campus
Overigens zijn de ondernemers in Vaals zeker niet alleen gericht op de bezoeker van 'buiten', benadrukt Schiffers. "Het dorp krijgt een steeds jonger aanzien door nieuwe inwoners. We hebben al heel wat studenten uit Aken hier, en er worden op dit moment nog eens 460 studentenwoningen gebouwd. Dat zorgt voor dynamiek in het dorp. Bovendien is de technische universiteit Aken bezig met de bouw van een enorme research campus, hier vlak over de grens. Daar zitten veel werknemers die wat te besteden hebben. Je ziet dat aardig wat onderzoekers en technici in Vaals een huis kopen. De huizenmarkt trekt hier momenteel duidelijk aan. Voor ondernemers liggen er veel mogelijkheden in Vaals!"