20 april

 

 

"Dat het Koningin Julianaplein geen recht-toe-recht-aan plein is, dat zal iedere bezoeker straks direct opvallen" 

 

 

Von Clermont


Vaals keert terug naar gloriedagen met plein vol symboliek

Van parkeerplein tot voetgangersparadijs, waar je op je gemak kunt shoppen of een terrasje pakken. Met de metamorfose van het Koningin Julianaplein laat Vaals de grandeur uit de bloeiperiode van de lakenindustrie herleven. Het nieuwe plein zit dan ook vol met symboliek die verwijst naar de grootindustrieel Von Clermont die Vaals in de achttiende eeuw op de kaart zetten.

Dat het Koningin Julianaplein geen recht-toe-recht-aan plein is, dat zal iedere bezoeker straks direct opvallen. Stijlvolle bebouwing, speelse hoeken, waterpartijen, de bijzondere bestrating en meer dan veertig fonteinen maken een bezoek aan het plein een verrassende ervaring. Maar wie neerstrijkt op een van de terrasjes op het Koningin Julianaplein – na een middagje shoppen of een bezoek aan het historische deel van het dorp achter het plein – zal misschien niet direct de betekenis zien van de bijzondere ornamenten op het plein.

Illustere Von Clermont
Doet de bestrating in het midden van het plein je bijvoorbeeld denken aan een tapijt? Geen toeval maar een verwijzing naar de illustere Johann Arnold  Von Clermont, die onder meer het huidige monumentale gemeentehuis aan het plein liet bouwen als lakenfabriek en als woonhuis. Het waterbassin bij het gemeentehuis is ook zo'n subtiele verwijzing naar de textielindustrie. Een metalen plaat lijkt door speciale belichting op een doek in een verfbad. Achter het gemeentehuis loop je straks een heuse Von Clermont Garten in, met een planten- en bloemenpracht zoals ook de ondernemer die vroeger liet aanleggen. In de tuin vind je straks een bronsteen die wordt gevoed met water uit de bron die ook de textielwerkplaatsen voorzag van water.

Verfrissend schouwspel
En de tientallen fonteinen? Die kunnen in ritmische patronen het water opspuwen en vormen daarmee een verfrissend schouwspel, en een geweldige attractie voor kinderen op zomerse dagen. Ook de waterspuwers zijn een verwijzing naar het water-aan- en -afvoersysteem dat Von Clermont liet aanleggen en waarvan ook de inwoners van Vaals gebruik mochten maken.

Nieuwe bloeiperiode
Met het nieuwe Koningin Julianaplein wordt dit bijzondere stukje van het dorp weer in ere hersteld. Als de ondernemers die zich aan het plein gaan vestigen net zo'n business-instinct hebben als Von Clermont, staat Vaals vast en zeker een nieuwe bloeiperiode te wachten!